top of page

25  juli 2013 Joure Boerenbruiloft

25 Juli, eindelijk is het zover. Lang naar toegeleefd: " De Boerenbruiloft in Joure". De Sjees net op tijd klaar, stralend weer; ons debuut. Eigen sjees, eigen paard, eigen tuig, Danielle voor het eerst op de sjees. Kortom een dag om naar uit te kijken. Eline reed samen met André. De Schoenmakers deden volop mee! Deze keer ook een wat langer tekstueel verslag, dat mag toch wel na de vuurdoop! 

 

Het filmpje vond ik op youtube. Helemaal aan het eind zijn wij even in beeld. Eline en André ongeveer halverwege. Dit filmpje is opgenomen aan het eind van de middag.  De ringsteekwedstrijden van het friese tuigpaard worden na de prijsuitreiking altijd afgesloten met het friese volkslied. Daarna lopen we de ere ronde. 

 

Deze keer stonden niet alle prijswinnaars op volgorde zodat wij achteraan stonden en dus ook als één  van de laatsten in beeld komen. 

 

Woensdagmorgen, 5.00 de wekker rinkelt. Een korte nacht want dinsdag ben ik mee geweest naar Norg om Augustinus te helpen en was pas om 1.00 's nachts thuis.  Stoelen inladen, koelbox vullen, alle kostuums met toebehoren  inpakken, douchen en om 6.00 met Eline en Danielle richting Poppingawier waar we om half zeven moeten zijn. Dan heeft Anneke voldoende tijd om de dames in hun kostuum te helpen. Ook op de boerderij heerst al een grote bedrijvigheid.  De Hoekstra groep is dit jaar zwaar vertegenwoordigd.  Ruud rijdt in de optocht met de koets en dubbelspan, Bootsma met koets en enkelspan en dan nog een vijftal sjezen. (Ruud en Sita, André en Eline, Watte en Hetwich, Augustinus en Janneke, Rik en Danielle). Hetgeen resulteert in een ware uittocht. 11 auto's met aanhangers.

 

Eenmaal in Joure arriveert Pieter (onze groom) ook al snel en relaxed pakken we alles uit en zetten we alles klaar. Op ons gemak spannen we in en dan het grote moment, Jilderd voor de sjees. Het ging geweldig. Geen verkeerde stap gedaan en we stellen ons op voor de optocht. Het gaat prima, veel mensen en dus echt genieten. Pa en Ma, Oom Niek en tante Letty en tante Trudy staan ook langs de route. 

 

Eenmaal in het park is de mededeling dat wij uit Soest komen en voor het eerst met onze sjees rijden reden voor een extra applaus. Net als Danielle af moet stappen. Maar ook dat gaat prima. Zo goed dat Pieter instapt en we rijden samen terug. 

 

Uitspannen en dan snel naar de bruiloft, daar eten en vervolgens weer naar de paarden. Even rust. Heerlijk. 

 

Dan klaar maken voor het ringrijden. Het is erg warm en we mogen van de organisatie zonder jas rijden. Heel lekker. 

 

Dan gaat het mis, tijdens het instappen breekt het tuig. Gelukkig komen op mijn roep de grooms snel aanlopen en Jilderd blijft keurig staan. Dus loopt alles goed af. Maar het tuig is onbruikbaar. Gelukkig heeft Augustinus nog een extra tuig van Norg in de auto liggen en snel wisselen we het tuig. Met enige vertraging kan de het ringsteken beginnen. Hulde aan Danielle die ondanks de schrik (de sjees maakt wel een rare beweging als het tuig breekt) moedig op de sjees stapt. 

 

Het ringrijden ging prachtig, Jilderd liet zich keurig sturen, het draaien aan het eind van het parcour ging moeiteloos en Danielle stak naar een keurige 5de plekt. Eline was deze keer iets minder gelukkig met een 13de plaats.  Nog vermeldingswaard is zeker dat Wim en Coby de moeite hadden genomen om naar Joure te komen. Leuk hoor.

 

De ere ronde was één groot feest, lekker lopen en veel applaus. Genieten.

Dan uitspannen, broodje soep met de andere deelnemers en naar huis. Opruimen, paarden wassen etc. Dan richting Woudsend de rest uit pakken en uiteindelijk zit ik tegen tienen moe maar voldaan voor het huisje. Tijdens het sturen van een sms val ik in slaap en de telefoon op mijn schoot. Teken om naar bed te gaan. Moe, maar heel voldaan en tevreden vallen we allemaal snel in slaap. 

bottom of page