top of page

 

Toen Jilderd was gekocht moest er natuurlijk ook een sjees komen. Maar waar koop je die nu. Geen gangbaar artikel. Maar er verscheen er één op marktplaats. Anneke is mee wezen kijken maar we hadden er beiden geen goed gevoel bij.  Anneke heeft voor de zekerheid Jaap Veenstra gevraagd de sjees te taxeren. En van het één kwam het ander en zo kwam ik op 6 juli 2011 bij Jaap Veenstra in Kollum terecht. Daar leerde ik dat de "sjezen handel" een hele aparte handel is. Maar na een genoeglijke avond allerlei indrukken opgedaan en had ik uiteindelijk de keuze uit een gloednieuwe die bijna af was, een goed gebruikte of een antieke die nog helemaal gerestaureerd moest worden.  Voor het laatste gekozen.  Dat betekende wel dat ik tot mei 2012 moest wachten tot hij klaar was.  Uiteindelijk werd dat juli 2012 maar dat mocht uiteindelijk de pret niet drukken. 

 

16 september 2011

 

Hieronder een paar foto's van mijn sjees in delen.....  Ook moest toen het besluit genomen worden voor een witte of donkere sjees. Na lang aarzelen werd het een donkere sjees. 

 

 

De sjees

06 juli 2012

Samen met Anneke naar Jaap. De sjees nadert zijn voltooiing en het gaat er serieus naar uitzien dat hij klaar is voor de boerenbruiloft in Joure!  De sjees draagt geen jaartal maar uit de vorm en stijl is op te maken dat hij uit de periode 1850 - 1870 komt. In die tijd waren de sjezen donker dus is de keuze goed geweest. De sjees is niet geregistreerd in het stamboek en draagt dus ook geen naam.  We laten hem registeren en daarom moet de sjees ook een naam krijgen.  En de naam staat inmiddels vast. De sjees wordt geregistreerd onder de naam ús least.  In de hoop dat we er net zoveel plezier aan beleven als aan de oude friendship "onze leest".  De zeilboot kreeg zijn naam met een knipoog naar het gezegde " schoenmaker houdt je bij je leest" .  Dit gezegde bestaat ook in het fries.  Maar is daar wel heel anders:  "in boer moat boer bliuwe" en als dat maar letterlijk ook gebeurt zit het voorlopig wel goed mijn werk. 

 

De wielen waren klaar, dat wil zeggen in kleur, de biezen moeten er nog op. Over veel details moest nog een besluit genomen worden maar alles staat nu vast en Jaap kan afwerken. Heb nog drie fotootjes genomen. Op de eerste kan je goed zien wat de kleur is. Tegen zwart aan met duidelijk blauw er in. Afhankelijk van de lichtval zie je meer of minder blauw.  Op de tweede foto zie je ook de kleur van de bekleding en het leer waarmee de binnenkant afgewerkt wordt.  De laatste foto toont het bakje, daar moet nog wel het een en ander aan gebeuren.....

bottom of page