top of page
190809 NK trad.gerij Bert Heeren (6).jpg

NK traditioneel gerij 2018

Net als in 2016 werd het NK voor het traditioneel gerij in 2018 weer verreden in Soest en Baarn.  Dit jaar is er in Soest ook meer aandacht voor dit mooie gebeuren. 

Na lang aarzelen hadden we besloten niet mee te rijden. Het was deze weken vrijwel niet te combineren met mijn werk.  Maar nadat we de prijs voor het schoonste geheel wonnen tijdens het NK ringrijden in Leeuwarden werden we uitgenodigd.  Het werd eigenlijk van ons verwacht. 

De voorbereidingen heeft u kunnen volgen (of is nog na te lezen) in het blog. En toen brak de dag van de tocht aan. De wekker stond vroeg maar al voor de wekker was ik wakker en stapte voor vijf uur uit bed. 

Direct naar de stal om Jilderd nog een keer te poetsen en een nieuw dek op te doen. Het moet netjes immers.  Kwart voor zes was Karin op de boerderij, paard in de trailer, fiets er naast en nog voor de geplande tijd reden we.  Onderweg nog even stress omdat Eline belde dat ze de broche niet kon vinden.  Gelukkig hebben we er meer dan één en is de ander inmiddels weer boven water. 

Eline heeft zich in Soest aangekleed, dat wil zeggen, mutsen, oorijzer en onderkleding.  We zouden haar in Amersfoort ontmoeten. 

Ruim op tijd waren we bij de opslag in Amersfoort en konden we de sjees uit de berging halen en klaar maken voor transport.  Net toen dat klaar was kwam Eline aanrijden en konden we de sjees achter de wagen zetten en vertrekken naar Soest.  Mooi op tijd kwamen we daar aan.  Daar kwamen we de eerste Soesters van de organisatie tegen. Leuk!

Eenmaal op de ons plaatsje konden we met de voorbereiding beginnen, Eline half in kostuum gekleed werd daarbij gespot.  In Leeuwarden ook al, dus kennelijk valt dat op.  De taken waren vooraf keurig verdeeld en netjes op tijd voor de keuring stonden we klaar. Het eerste jury lid vond dat we het hen die ochtend wel erg moeilijk maakten.

190908 NK Trad.gerij Ron Woering (1).jpg
190908 NK Trad.gerij Ron Woering (2).jpg
190809 NK trad.gerij Bert Heeren (4).jpg

Met twee keer 19 en drie keer 20 punten dicht bij de maximale score.  Het tweede jurylid was iets kritischer maar ook daar scoorden we goed.  Maar je hebt natuurlijk geen idee wat de anderen gekregen hebben.  Onderweg kwamen we de jury nog een keer tegen waarbij het mennen beoordeeld werd.  Jammer genoeg in een stukje waar anderen net over gingen in draf en Jilderd aardig aan het drammen was. Jammer.  Maar ook de punten daar vielen daarom achteraf nog mee.  (de uitslag vindt u lager op deze pagina). In Soest ging veel in draf en al vrij vlot kwamen we aan op de van Weedestraat voor het defilé.  Leuk alle publiek en complimenten en ook vrienden van ons die speciaal kwamen kijken.  Leuk hoor. 

In het defilé moest natuurlijk de nodige afstand genomen worden van de voorganger en moesten we bij de speaker even wachten.  Daarom was de afstand naar de voorganger voor Jilderd wel heel groot geworden.  Daar houdt Jilderd niet van.  Maar het was te managen.  Dat gaf de burger moed. 

Doordat het eerste stuk wel heel snel ging waren we te vroeg bij het Paleis.  Daardoor moesten we daar vrij lang wachten en was het even onduidelijk wat de planning was.  Maar de broodjes smaakten heerlijk en mooi de tijd om even wat met andere rijders te praten. 

Toen was het dan tijd voor de prijsuitreiking.  Wij konden geen gooi dan naar het nationaal kampioenschap omdat we niet aan de competitie meededen, maar hebben ons best gedaan voor de dagprijs.  Wat in zo'n veld natuurlijk ook best een uitdaging is.  Toen we werden omgeroepen voor de tweede prijs was dat heel even een teleurstelling, je gaat voor het hoogste.  Maar dat was maar heel kort.  Tweede en een goede jury beoordeling, daar mag je best trots op zijn.  Jilderd reed keurig langs alle aanspanningen en voor het bordes van Soestdijk ontvingen we de tweede prijs. 

 

 

 

 

 

Van te voren hadden we gezegd dat als het in de ochtend tegen zou vallen met Jilderd we daar dan maar zouden stoppen.  Maar dat was geenszins nodig.  Hij was goed te rijden.  En in de middag werd dat steeds beter. Jilderd heeft weer veel geleerd die dag. In Baarn was het gezellig druk en we hadden veel bekijks.  In groepen werden we na het defilé weer weggeleid, en wij waren de eerste van een nieuwe groep. Dus lang wachten en dan voorop rijden door een stad met allerlei geluiden en indrukken die Jilderd niet gewend was.  Maar hij liep zo heerlijk en ontspannen dat we er snel een kort filmpje van maakt 
 

Terug bij de manege uitspannen, opruimen. En daarna werd ons een heerlijk buffet aangeboden waar we samen met onze voorgangers uit de tocht heerlijk van genoten en gezellig bijgepraat hebben. 

Toen de sjees naar de berging gebracht waarna Karin en ik doorreden naar Poppenwier om het paard terug te brengen.  Daar het paard verzorgen, de andere paarden even voeren en Karin naar huis gebracht.  En toen terug richting Soest.  Rond 23.00 was ik weer thuis.  Snel douchen en net op tijd om half twaalf nog aangeschoven voor het verjaardagsfeestje van Arjan die die dag jarig was. 

190809 NK trad.gerij Bert Heeren (10).jp
190809 NK trad.gerij Bert Heeren (9).jpg
190809 NK trad.gerij Bert Heeren (11).jp
Jilderd op NK in Soest

Jilderd op NK in Soest

Video afspelen

We hebben van die dag veel foto's en filmpjes gevonden.  Klik hier voor een speciale foto impressie met ook twee video's 

bottom of page