top of page

08 september 2012

 

Op 8 september deden we mee aan het Nederlands Kampioenschap van het traditioneel gerij in Hardenberg. 

 

Op de foto site van deze dag haalden we zelfs de achtergrond/kopfoto op de site. Van deze dag heb ik zoveel foto's vergaard dat ik de tekst en foto's gesplitst heb. Hier een verslag dat ik deels van de site haalde aangevuld met eigen tektst en vast een paar foto's. 

Klik op de links onderaan de pagina's voor meer foto's

Op uitnodiging reden we mee met deze wedstrijd, waarin aanspanningen worden beoordeeld door een jury op kleding, tuig, paard, koets en ook onderweg worden beoordeeld. Wij deden niet mee aan het klassement, we reden immers maar één keer mee, maar deden wel mee in het dagklassement.  En met succes. André met zijn zus werden tweede en wij derde. Geweldig!!  Het was wel een lange warme dag maar zeer de moeite waard. 

We sliepen al in Friesland maar moesten desondanks de wekker nog op kwart voor vier zetten. En tegen vijven vertrokken we van de Boerderij.  We zijn Ruud en Sita (dubbelspan), Augustinus en Janneke (dubbelspan), André met zijn zus en Danielle en ik. De vader van Janneke mee als hulp en chauffeur en natuurlijk Anneke. 

Hieronder een stuk tekst dat ik geknipt en geplakt en iets aangepast heb van de website. Aangevuld met wat tekst van mij zelf. 

 

NK traditioneel gerij Hardenberg, een dag met een gouden randje

"Nee dat is een understatement, het was één gouden rand met een dag. 

De men vereniging uit Hardenberg organiseerde het NK 2012. Vele kilometers hebben de vrijwilligers afgelegd om iedereen te enthousiasmeren om op deze dag in Hardenberg mee te komen rijden. Hetgeen resulteerde in 81 deelnemers.  De burgemeester werd ingeseind om een aanvraag te doen bij het koninklijk staldepartement om deel te nemen. November vorig jaar kwam de toezegging, middels kolonel der Marechaussee en stalmeester van Hare Majesteit koningin Beatrix, G.E. Wassenaar dat men zou deel nemen met de Galalandauer met een vierspan friezen. 

De juryleden van deze dag, Gerard Engbers, Pierre Heinemans en Jan Maathuis voor de authentieke rijtuigen en Evert Ipenburg, Be Bekkering en Henk van Amerongen voor de replica's hadden het moeilijk vandaag om tot de juiste beoordeling te komen.  Ik heb menig zweet druppeltje gezien. Maar het is weer gelukt. 

Vandaag werd invulling gegeven aan het credo "houdt het rijdend museum gaande. " 

 

Tot zover een korte samenvatting van de tekst van de secretaris van de vereniging op de site. Maar dit geeft wel een goede indruk van de organisatie. 

 

ruim op tijd kwamen wij aan op het terrein. Maar zeker nu we ons beste beentje voor moesten zetten en op elk detail gelet werd was het toch nog aanpezen om op tijd klaar te zijn.  Paard voor de sjees en als één van de eersten naar de jury. Even zoeken naar de juiste jury en toen... spannend. Kritisch werd alles tot in detail bekeken. Gelukkig bleef Jilderd keurig staan. En na een paar spannende minuten kregen we een hele goede jurering. Ook het aanrijden bleek beoordeeld en werd met een goed cijfer beloond. Daarna naar de tweede jury voor beoordeling van paard en tuig. Ook positief. 

Daarna toch maar uitgespannen want anders was het wachten op de start van de rondrit wel erg lang. Rustig aan de koffie en daarna inspannen maar weer.  Allemaal verzamelen op een groot veld werden we in een soort visgraat opstelling neer gezet. Even links en oneven rechts. Helaas waren wij even want dat deel stond in de volle zon. 

Dan het bordje met je nummer opzoeken en daar opstellen. 

Na het welkom van de organisatie vertrokken we. Door de opstelling keurig en vlot en vrijwel allemaal op nummer. 

De tocht ging van Hardenberg via prachtige wegen naar Slagharen. Onderweg veel bekijks. In slagharen middagpauze. Bijna een uur in de brandende zon met veel wespen. Ondanks een goede lunch was dat afzien en was ik blij toen we verder konden. 

Bij het middag programma sloten de koninklijke stallen zich aan, wat was dat mooi. Via het defilé in Slagharen waar we één voor één via een speaker werden voorgesteld aan het publiek via een prachtige route weer terug naar Hardenberg. Een mooie route, prachtig weer, veel publiek onderweg en gelukkig af en toe wat schaduw. Nu met een andere koets voor ons. Eén van de weinigen die 's morgens op een verkeerde plaats stonden. Geen prettige mensen om achter de rijden. Blij dat ze er 's morgens niet waren. In de ochtend hadden we het tegenovergestelde. Hele plezierige mensen om achter te rijden (later bleken die de dag winnaar te zijn). Maar goed niet alles kan perfect zijn.  Verder erg genoten en langs de rivier richting Hardenberg.

En dan het defilé Hardenberg, dwars door het centrum dat helemaal volstond met publiek. Een plezier om door heen te mogen rijden. Waarna we weer terug gingen naar het start terrein voor de prijsuitreiking. Weer in de volle zon. Heel veel verwachtte ik er niet van. De jurering vooraf was wel heel goed, maar onderweg.... Jilderd was 's morgens erg geschrokken van een ambulance met loeiende sirene's en zeker in de ochtend erg voorwaarts. Dat was wel heel mooi, maar met de leidsels in één hand richting aangeven voor de bocht.... maar even niet. Veiligheid voor alles. Dus Danielle als richtingaanwijzer naast mij. Dat zal mij vast  punten gekost hebben. En daarnaast zo enorm veel mooie aanspanningen. Je hoopt maar verwacht niet. En dan toch.... derde prijs, geweldig!!  

Na een lange prijsuitreiking voor de klassementsrijders konden we rond vijf uur uitspannen. Moe maar voldaan naar de tent om te eten en vooral te drinken. Vroeg vertrokken, een warme dag en weinig gedronken, want een sanitaire stop zit er onderweg niet echt in, smaakte het eerste pilsje heerlijk en eten daarbij was geweldig

Waarmee een lange maar vooral mooie dag werd afgesloten met de rit naar Poppingawier, opruimen en daarna de rit naar Soest waar het bed uitnodigend wachtte. 

Klik hier voor een uitgebreide foto impressie van deze dag. 

bottom of page